pixelHeight

Regio villa


 
1
Maart

Xirosterni

Luxe vakantie Villa Lefka Ori is rustiek gelegen in het zeer rustige bergdorpje Xirosterni, op 230 m hoogte, nabij Vamos, voorheen hoofdstad van de regio Apokoronas en op 30 km van de historische stad Chania. Het vakantiehuis heeft uitzicht op de ”Witte bergen” (Lefka Ori). De “Witte bergen” vormen één van de drie grote bergketens van Kreta in het gebied van departement Chania en heeft ruim dertig bergtoppen hoger dan 2000 meter. De hoogste, Pachnes, is 2453 meter.

 

Xirosterni is één van de oudste dorpen en genoemd naar een droge (xiro) bron (sterna) welke gesitueerd was in het dorp. Het dorp is gebouwd rond de “Kerk van Christus”. Xirosterni kenmerkt zich door traditie in stijl, door de eeuwen heen, en kent vele voorbeelden van lokale architectuur. Ieder jaar op 5 en 6 augustus vindt in Xirosterni het plaatselijk festival ter ere van “Kerk van Christus” plaats.

 

Het dorp heeft een kleine supermarkt op loopafstand waar u alle dagelijkse vakantie boodschappen kunt vinden. Indien u iets wenst dat niet op voorraad is wordt het voor u besteld. De bestelde boodschappen zijn de volgende dag op te halen.

 

De meeste basisvoorzieningen zoals grote supermarkt, apotheek, postkantoor, bakker, ATM, benzinestation zijn te vinden in  Vamos en Almyrida.

 

Zandstranden west Kreta

Georgioupolis                            10 km vanaf de villa

Almyrida                                    3 km vanaf de villa       

Kalives                                     10 km vanaf de villa

 

Stad Chania

Chania, de eerste hoofdstad tijdens de periode dat Kreta onafhankelijk was, heeft nog zijn oude centrum, dat sinds 1965 op de monumentenlijst staat. De Venetiaanse haven is één van de toeristische trekpleisters van deze handels- en badplaats. De stad biedt straatjes welke doen denken aan oosterse souks met versierde gevels en Venetiaanse huizen met mooie bewerkte balkons. Chania is daarnaast ook een moderne stad met vele terrassen en boomrijke pleinen. Een uitstapje tijdens uw vakantie hier op Kreta naar Chania is aan te bevelen. 

 

De lokale held Eleftherios Venizelos, verantwoordelijk voor de hereniging van Kreta met Griekenland, ligt begraven in een tombe in de wijk Halepa.

 

Tijdens de zomermaanden zijn er vanuit de haven verschillende boot excursies mogelijk met prachtig uitzicht vanaf het water op de “Witte Bergen”. De excursies gaan langs de kust naar o.a. de eilanden Agii Theodori en Lazarette.

 

Regio Chania

Deze mooie groene regio op Kreta is bekend om de Samaria kloof maar richting de zuidkust van het eiland  zijn daar ook de Aradena-, Imbros- en Irini kloof die een wandelbezoek meer dan waard zijn!

 

Naast een wandeling in een kloof kent de omgeving meerdere mooie wandel- en fietspaden dwars door de mooie Kretense natuur. Deze paden eindigen of aan zee òf bij de “Witte Bergen”. De paden kennen een onderscheid van makkelijk naar moeilijk.

 

Vamos

Vamos is op kleine afstand van Xirosterni en gelegen op een heuvel waardoor het een microklimaat kent met iets hogere temperaturen dan de dorpen in haar omgeving. Er loopt een wandelpad van ongeveer 2 km naar Kairidi Klooster. In de omgeving van Vamos staan nog steeds vele Cipressen (bomen uit Venetiaanse tijd 1212 - 1538). De stad kende een welvarende periode tijdens de Venetiaanse bezetting en een periode van harde strijd met vele doden tijdens de Turkse overheersing.

 

Vandaag de dag worden vele huizen weer herbouwd en neemt het aantal inwoners (3.000) toe. Vanuit Vamos vertrekken vele wandelroutes door het prachtige landschap in de regio langs de bezienswaardigheden en met een paar indrukwekkende uitzichtpunten onderweg. Vanzelfsprekend kent Vamos ook een aantal lokale “Taverna’s” waar gekookt op Kretiaanse/kretense wijze en met lokale producten.

 

In Vamos zijn fietsen te huur en is een PADI certificeerde duikerschool voor de liefhebbers van de onderwaterwereld. Het duiken hier is fantastisch.

 

Ook in Almyrida en Kalives zijn duikscholen aanwezig. Wij kunnen u Omega Divers in Almyrida aanraden. Via de banner hieronder kunt u meer informatie over deze school vinden.

 

Kournas

Meer gelegen bij Kournas, vlakbij Georgioupolis, is het enige natuurlijk ontstane meer van Kreta. Het is gecreëerd door water dat ondergronds zijn weg vanuit de “Witte Bergen” heeft gevonden. Rond het meer bevinden zich ongeveer 400 verschillende plantensoorten, waarvan in ieder geval 7 van oorsprong inheemse soorten.

 

Kournas heeft ook een “Taverna” waar je onder het genot van een hapje en drankje kan genieten van het prachtige uitzicht.

 

 

 

 

 
pixelHoogte
HomeAway Property
  
TripAdvisor reviews
Sitemap ico villa op kreta Sitemap
Privacy ico contact nederlands Privacy
Facebook ico contact nederlands Facebook
Contact gegevens
Villa Lefka Ori
TK 73008
Xirosterni
Kreta / Crete
Griekenland / Greece
Email Villa Lefka Ori Kreta info@vlok.eu
© Villa Lefka Ori - 2021+31 (0)611889956 Email Villa Lefka Ori Kreta info@vlok.eu   Design/Development/SEO - CWW CretanWebWorld 
€1600 / €2200 p/w